torsdag 9. februar 2012

Thaipusam

Thaipusam er en festival som feires ved fullmåne i tamilmåneden, Tai. Dette er en fest for å feire guden Murugan. De fester kroker og stikke spyd inn i huden sin. Derfor kan noen av bildene nedenfor kanskje være litt sterke for noen.

De setter kroker og spyd i huden for å takk eller gi noe til Maurugan, slik at det skal komme med til gode senere eller for å takke for noe godt som har hendt dem. Det er oftest menn og gutter som gjør dette, noen kvinner, men dette er ikke vanlig. Jeg så en jente i gaten, men klarte ikke å se om hva du bar eller om hun hadde spy i ansiktet. Vi hadde besøk av en mann noen dager før Taipusam som forklarte oss en del om Thaipusam. Han var 1 år da han gikk med spyd for første gang. Veldig uvirkelig for oss studenter.

Vi var med på hele festivalen fra morgenen av, fra de satte i krokene til slutt. Noen fikk til og med være med å ta ut krokene på noen av mennene. Det gjorde ikke jeg. Det var nok å stå på siden av og se når de ble kroket. De starter med å gå 7-8 km barbeint med krokene i ryggen. Noen drar også vogner eller altere, andre danser rundt med noe over hoder, mens noen går på spiker sko. Dette er veldig variert. De som er med på denne festivalen og som blir kroket, går inn i en slags transe. De skal ikke kjenne smerten når de blir kroket, når de er i denne smerten. Men jeg kunne se på ansiktet til noen av dem at de kjente smerte. Det skal heller ikke bli arr av krokene. Hvis det blir arr har ikke Murugan vært med dem eller ikke godtatt offer gaven deres.
Når de har danset, gått, dratt vogner opp de 7-8 km til tempelet, går de opp til tempelet og gir offergaven til Murugan. Dette er ofte en krukke med melk. Etter dette går de ned og tar av seg krokene. Dette er en festival som går over tre dager, vi deltok på to av dagene.

Dette var en veldig spennende opplevelse å være med på, veldig lærerikt! På mange måter kan man sammenligne det med 17 mai i Norge, men for all del, VELDIG forskjellig. Men stemning og alt rundt er veldig lik. Jeg trodde det kom til å bli veldig ekkelt og mye blod rundt, men jeg kunne ikke se en dråpe blod, og jeg så at de som gjorde dette, gikk skikkelig inn for det og visste hva de gjorde. Nedenfor kommer bilder fra begge dagene med Thaipusam.






























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar